Receptjes

 Wortelcake met roomkaas

Uit moeke’s keuken

  • 400 gr geraspte wortelen
  • 4 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 vanillestokje
  • 250 gr bruine suiker
  • 300 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 60 gr walnoten
  • 60 gr pompoenpitten
  • 250 gr roomkaas
  • 60 gr boter
  • 90 gr poedersuiker

Hoe ga je te werk? 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Maak de wortelen schoon en rasp ze fijn met een dunschiller. Je wil niet te dikke sliertjes voor in de cake. 

Als de wortelen geraspt zijn, begin je met het beslag. Doe de eieren en de zonnebloemolie in een kom. Snij het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes met een mes uit het stokje. Meng de zaadjes bij het beslaf en klop alles door elkaar met de garde. Voeg daarna suiker, bloem, bakpoeder, kruiden en een snufje zout toe aan het beslag. Spatel alle ingrediënten onder elkaar.  

Als alle droge ingrediënten zijn opgenomen in beslag, voeg je de wortelen, walnoten en pompoenpitten toe. 

Stort het beslag in een ingevette bakvorm. Bak de cake 50 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als het beslag niet meer blijft kleven aan een cakeprikker.

Maak intussen de roomkaas om de cake mee af te werken. Mix de drie ingrediënten (roomkaas, boter en poedersuiker) tot een egale massa.

Laat de cake afkoelen en besmeer met een heerlijke laagje roomkaas. 


 Ratatouille (voor 4 personen)

Proef het zuiden

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 4 tomaten
  • 2 ajuin
  • 1/2 blokje rundsbouillon
  • olijfolie
  • Provençaalse kruiden

Hoe ga je te werk? 

Snij de uien fijn. Snij de aubergines in blokjes, de courgetten in dikke plakken en de paprika’s in reepjes. Pel de tomaten, snij in vieren.

Verwarm de olijfolie verwarmen en fruit de uien. Voeg de groenten bij de uien en laat even stoven. Kruid met peper, Provençaalse kruiden en knoflook. Voeg tomaten en bouillonblokje toe. Laat alles ongeveer 15 minuten stoven en voeg eventueel nog een half blokje rundsbouillon toe om verder op smaak te brengen.


Witloofsoep van moeke (voor 4 personen)

Lekker door zijn eenvoud …

  • 2 kg witloof
  • 1 courgette
  • kruidentuiltje (2 laurierblaadjes + takje tijm samenbinden met een touwtje)
  • 4 stukjes smeltkaas uit een doosje (dit mag eventueel kaas met ham zijn)
  • 1 teentje look
  • 2 lt kippebouillon
  • peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Hoe ga je te werk? 

Maak het witloof proper door het uiteinde eraf te halen en de buitenste bladeren weg te nemen. Hou 4 stronken witloof apart, al het ander witloof mag je grof snijden. Groene schil van de courgette verwijderen met de dunschiller en je courgette in grote blokken snijden.

Witloof en courgette stoven in de olijfolie samen met geperst teentje witloof. Voeg hierna de kippebouillon toe en het kruidentuiltje en laat 20 minuten koken. Maak de 4 stronken witloof proper en versnijd deze in fijne reepjes.

Hierna mag je de soep fijn mixen, de smeltkaas toevoegen en het fijngesneden witloof. Laat dit een 5-tal minuten koken en klaar!

Als afwerking kan je nog wat grijze garnaaltjes toevoegen.


Pompoen-wortelsoep (voor 4 personen)

Zalige herfstsoep met gember en chili voor een beetje pit

  • 4 wortelen in grote schijven (in plaats van 2 wortelen – 1 zoete aardappel)
  • 2 ui fijngesneden
  • 1 kg pompoen (hokkaido of muskaatpompoen)
  • 2 cm gember fijngesnipperd
  • currypoeder
  • 2 grote Jonagold, geschild en in blokjes gesneden
  • pompoenpitten
  • 2 teentjes knoflook
  • kruidentuiltje (2 laurierblaadjes + takje tijm samenbinden met een touwtje)
  • 1,5 lt kippebouillon
  • 1 chilipeper voor de pit (zaden verwijderen en fijn snijden)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper

Hoe ga je te werk? 

Fruit de ui en de look aan in de olie en bak totdat de uien glazig zijn. Voeg wortelen (eventueel zoete aardappel), pompoen en appel toe en overgiet met de kippebouillon en doe het kruidentuiltje erbij. 

Voeg de pit toe: fijngesnipperde gember, chilipeper, wat currypoeder en zwarte gemalen peper

Laat 20 tot 30 minuten koken, verwijder daarna het kruidentuiltje en mixen maar! Indien de soep te dik is, nog wat kippebouillon toevoegen en eventueel bijkruiden. 

Rooster de pompoenpitten gedurende enkele minuten in de pan en voeg toe vlak voor het serveren. 


Bloemkool-pastinaaksoep (voor 4 personen)

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1 pastinaak in blokken
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes look grof gesneden
  • kruidentuiltje (2 laurierblaadjes + takje tijm samenbinden met een touwtje)
  • 2 el olijfolie
  • 2 lt groentenbouillon
  • fijngesnipperde bieslook
  • kruidentuiltje (2 laurierblaadjes + takje tijm samenbinden met een touwtje)
  • 1 klein busje room (culinaire – vet % naar keuze) 
  • croutons, gebakken ui of gebakken gedroogde ham voor de afwerking

Hoe ga je te werk? 

Fruit de ui en de look aan in de olie en bak totdat de uien glazig zijn. Voeg de bloemkoolroosjes en blokjes pastinaak toe, overgiet met de groentenbouillon en voeg hierbij het kruidentuiltje. Laat de soep 20 tot 30 minuten koken en voeg op het laatste de room toe. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep fijn. Soep kan je afwerken met de bieslook en eventueel croutons, gebakken ajuin of gebakken gedroogde ham (verkruimeld) toevoegen. 


Smeuïge boemkool-pastinaakpuree (voor 4 personen)

Bereid zonder aardappel en heerlijk bij vis of een lekker stukje wild

  • 1 grote bloemkool in roosjes
  • 2 grote pastinaak in blokken
  • 2 eetlepels mascarpone
  • peper, zout en nootmuskaat

Hoe ga je te werk? 

Breng lichtgezouten water met een goede geut melk erin aan de kook en voeg de bloemkool en pastinaak toe en kook gaar. Giet af en voeg mascarpone, peper, zout en nootmuskaat fijn toe en stampen maar! 

Heerlijke paprika-tomatensoep! (voor 4 personen)

  • 8 rode promo paprika’s fijngesneden
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 chilipeper fijngesnipperd
  • 5 verse tomaten, in partjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 l kippebouillon 
  • 4 el zure room
  • 1 goedgevulde hand basilicum fijngesneden

Hoe ga je te werk? 

Ui, look en paprika enkele minuten in de olie stoven en voeg het pepertje, de tomaten en de tomatenpuree toe. Doe de kippebouillon erbij. Laat gedurende 20 minuten zachtjes doorkoken en mixen maar! Om kleine stukjes in de soep te vermijden haal je best door een zeef en breng op smaak met versgemalen peper.

Als extraatje:

Meng de zure room met de basilicum en doe een lepel op de soep. Werk af met een blaadje basilicum en enkele druppels sojasaus.

Kruidige courgettesoep (voor 4 personen)

  • 5 courgettes in blokjes gesneden (voor- en achterkant verwijderen)
  • 1 wit van prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 l kippebouillon 
  • kuipje kruidenkaas (meestal gebruiken we deze van Philadelphia)
  • kruidentuiltje (kan ook vervangen worden met tijm en laurierblaadjes)

Hoe ga je te werk? 

Ui, look, courgettes en wit van prei enkele minuten in de olie stoven. Doe de kippebouillon erbij. Laat gedurende 20 minuten zachtjes doorkoken, haal het kruidentuiltje uit de soep doe 3 eetlepels van de kruidenkaas erbij (optioneel) en fijn mixen. Afwerken met peper en een druppeltje room na het uitschenken van de soep.